top of page
Vyhledat

Tesco, Lidl nebo Aldi?

Obchody s potravinami - pro většinu z nás pravděpodobně jediné místo, které za současných podmínek můžeme pravidelně a s neobvyklou radostí navštěvovat (tady v Anglii se také pyšní nálepkou jediných otevřených podniků, které mohou i během “national lockdownu” fungovat).


Tak proč bychom se na ně nemohli aspoň zblízka podívat, když je jim teď věnována náležitá pozornost hodná celebrit?


Jó, kde jsou ty doby, kdy jsem v obchodech potkávala jen pár lidí a nemusela čekat ve frontě před obchodem..


Nejdříve bych je ale, jak se sluší a patří, rozdělila do kategorií dle jejich místní prestiže (nebo, jak se tady obvykle říká, “tiers”).


Posh tier - kvalitní, ale dražší

Obchod č. 1 - Waitrose

Obchod č. 2 - Marks&Spencer


Oba dva tyto obchody, Waitrose a Marks&Spencer, jsou známé tím, že zde najdete produkty kvalitní, organické, bio, avšak (na moje poměry obzvláště) s přepálenými cenami. Pokud jste milovníky obchodů se zdravou výživou, můžete si ale být jisti, že tu narazíte na pohankovou mouku, či žitný chléb se semínky, nebo třeba vámi oblíbený organický javorový sirup.


Middle tier - někdy dražší, někdy levnější

Obchod č. 1 - Tesco Superstore

Obchod č. 2 - Morrisons

Obchod č. 3 - Tesco Metro

Obchod č. 4 - Coop

Obchod č. 5 - Sainsbury’s

Obchod č. 6 - Tesco Express


Proč si rozřadila Tesco na tři různé obchody, se možná ptáte? Hned vysvětlím!


U nás známé, obyčejné, velké, hypermarketovské Tesco - to je zdejší Tesco Superstore. Ceny jsou proto většinou přijatelné, pravděpodobně srovnatelné s Aldi, Asdou či Lidlem.


Tesco Express je v Čechách taktéž rozšířený - řekla bych, že je to takový obchod poslední pomoci, když žádný jiný obchod v blízkosti není (řekněme, že jste večer v malém městečku na procházce při náměstí a dostanete nutkavou žízeň a tohle je jediný obchod v rámci jednoho kilometru, kam si můžete rychle odskočit). Víte, že ceny jsou nehorázně přemrštěné, ale taky víte, že to má svůj opodstatněný důvod. Nu, a takový úplně stejný obchod se tu dá nalézt také! Zároveň bych sem zařadila i Sainsbury’s Local a Co-op, které jsou velice podobné Tescu Express - malinký obchod, vyšší ceny, pro případ nouze, ale dělat tu velké nákupy na celý týden? To bych se jako student asi nedoplatila.


Jediný typ Tesca, o kterém si troufám tvrdit, že jsem se s ním v české krajině dosud nesetkala, je Tesco Metro. Takové Tesco je velikostí srovnatelné s naší Billou či Penny - je to něco mezi Tesco Express a Tesco Superstore. A jelikož čím menší obchod na plochu, tím vyšší cenová relace, ceny zboží jsou také něco mezi cenami v Tescu Express a Tescu Superstore.


Cheap tier - levné a výhodné

Obchod č. 1 - Asda

Obchod č. 2 - Aldi

Obchod č. 3 - Lidl


Pokud jste zvyklí nakupovat v Kauflandu či české verzi Lidlu, jiné obchody nehledejte. Ti z vás, co žijí při německo-rakouských hranicích, možná budou překvapeni, když zjistí, že Aldi patří pod stejného majitele jako Hofer (i jejich obchodní logo je stejné, rozdíl je pouze ve jméně). A kdybyste do britského Aldi někdy zabloudili, můžete očekávat produkty srovnatelné s těmi, na které se dá narazit třeba v Lidlu či Penny (i interiér obchodu je velice podobný).

Pod obchodní řetězec Aldi spadá i Čechy známý Hofer. (Photo by Marques Thomas @ QuerySprout.com on Unsplash)


A Asda? Tu bych zase přirovnala k našemu Globusu - obrovský hypermarket, nízké ceny, hodně ovoce a zeleniny, zároveň tu ale natrefíte na vybavení do domácnosti, na zahradu, či do koupelny..


O Lidlu se snad ani zmiňovat nemusím, pro nás stará klasika. :)


Na závěr, pro menší ilustraci, jsem se rozhodla pořídit krátké cenové srovnání - podívala jsem se na ceny jablek, kravského mléka a kuřecích prsou, které byly uvedené na webových stránkách příslušních obchodů*:

*Ceny se samozřejmě mohou měnit v závislosti na cenových akcích apod. U všech obchodů nebylo možné najít naprosto totožné produkty, v takových případech byly nahrazeny nejbližšími podobnými. Ceny jsou proto uvedené pouze pro ilustraci!

**Bohužel jsem Lidl v této anketě nemohla zahrnout, jelikož neprovozuje běžný online obchod, “lidlovské” jídlo je ale možné objednat přes mobilní aplikaci “Buymie”.

(Kurz libra-koruna, 19.2.2021 23:19, 1GBP = 29.877 Kč)


Na závěr musím dodat, že jako v Čechách i tady jsou hypermarkety spíše na krajích měst - sama proto většinou nakupuji ve středních či menších obchodech z dvou prostých důvodů: zaprvé, nevlastním auto, a zadruhé, tahání tašek naplněných dvoutýdenním nákupem z nízkocenového obchodu pro mě v minulosti většinou končilo namoženými rukami a krupičkami potu na zádech (ufuf).


Pokud vás zajímá, které obchody jsou mými favority - oblíbila jsem si Morrisons, jehož ceny jsou přijatelné a produkty, které jsem zde koupila, mě nikdy nezklamaly. Z hypermarketů by to zřejmě bylo Aldi či Tesco. Nejsem velkým fanouškem Coopu, jehož ceny mi vždycky přijdou nehorázně přemrštěné a kvality je “jakž takž-budíž”, a ani Waitrose či Marks&Spencer si mě moc nezískaly - i když je pravda, že pokud hledám něco nesmírně specifického, třeba jako čerstvý neslazený kefír, zamířím právě tam a tu libru navíc jim ponechám…


A co vy, byly jste někdy v některých z těchto obchodů při vaší zahraniční návštěvě? Popřípadě který si vás získal svými produkty?


A chtěli byste více článků zaměřených na podobné téma?



Pac a pusu,


Děvče ze zámoří


50 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page